Av politiadvokat Per Kristian Haaland, Rogaland politidistrikt
Rogaland politidistrikts nordsjø-/miljøseksjon igangsatte straks teknisk og taktisk etterforskning av sammenrasingen. Etter begjæring fra politiet oppnevnte Stavanger tingrett to sivilingeniører ved Norges byggforskningsinstitutt i Trondheim (nå SintefByggforsk) som konstruksjonstekniske sakkyndige. De sakkyndiges rapport var til avgjørende hjelp for politiets etterforskning, også under den påtalemessige behandling av saken.

Bygget har en total grunnflate på ca. 4 000 m2, hvorav ca. 1 300 m2 utgjør hotelldelen i fire etasjer som er bygget over parkeringshuset. Parkeringshuset ble oppført i stedstøpt armert betong, mens hotelldelen ble oppført i betongelementer.
I tillegg til betongelementene ble noen prefabrikerte baderomskabinett og paller med gipsplater med i raset. Vekten av de sammenraste delene av hotellbygget ble beregnet til ca. 150 tonn. Ingen personer kom fysisk til skade. Under marginalt endrede omstendigheter kunne imidlertid raset resultert i dødsulykke med mange omkomne.
Etterforskningen viste at den direkte årsak til at deler av bygget raste sammen var flere endringer i monteringen av betongelementene, og at disse endringene ikke ble utført fagmessig eller teknisk forsvarlig i henhold til krav i eller i medhold av plan- og bygningsloven. I tillegg var et prefabrikert veggelement underdimensjonert i forhold til forskriftsmessige krav. Følgene av dette var manglende «global avstiving» av deler av bygget, og for lav bærekapasitet i et betongelement. Som bakenforliggende årsaker ble det også avdekket mangelfull avviksrapportering og mangelfull oppfølging av avvik i byggeprosjektet.
Byggherre for prosjektet var firmaet Sykehusparkering AS. Kruse Smith AS var hovedbedrift og prosjektleder/byggherres representant og hadde totalentreprise for byggeprosjektet. Kruse Smith AS vedtok et forelegg på 250 000 kroner for overtredelse av arbeidsmiljøloven ved at foretakets HMS-plan var for generell og i svært liten grad tilpasset selve byggeprosjektet. Planen omhandlet ikke på hvilken måte foretaket i rollen som prosjektleder skulle sikre seg at man fanget opp avvik i prosjektet slik at korrigerende tiltak kunne iverksettes og sammenrasingen kunne vært unngått. I tillegg manglet planen spesifikke tiltak for arbeid med prefabrikerte betongelementer, eller tiltak for å hindre sammenrasing av betongelementbygget.
AS Betong hadde underentreprise på alle betongelementer unntatt hulldekkeelementer, og hadde ansvaret for all prosjektering, produksjon og montasje av disse i bygget. AS Betong vedtok et forelegg på 750 000 kroner for ovennevnte overtredelse av plan- og bygningsloven, og for overtredelse av arbeidsmiljøloven ved at foretaket hadde unnlatt å ta nødvendige forholdsregler for å hindre at egne og andre virksomheters ansatte i prosjektet ble skadet av ras. Foretaket ble også holdt ansvarlig for mangefull avviksrapportering/oppfølging av dette, samt manglende korrigerende tiltak som kunne hindret sammenrasingen.
I tillegg ble to ansatte i AS Betong ilagt hvert sitt forelegg på 20 000 kroner for overtredelse av arbeidsmiljøloven for mangelfull avviksrapportering/oppfølging av dette, samt manglende iverksettelse av korrigerende tiltak som kunne hindret sammenrasingen. Også disse foreleggene er vedtatt.